TAteorija

Ovdje možete čitati o psihologiji, književnosti, jeziku, komunikaciji, obrazovanju...


09.10.2018.

Dramski trougao u Igrama

Stiven Karpman je tvorac jednog zanimljivog teorijskog modela, koji objašnjava suštinske elemente komunikacije i odonosa.

Fokusirajući se na Igre koje ljudi nesvjesno igraju, Karpman je uočio da postoji obrazac u koji vrlo lako ''upadamo''. Nazvao ga je dramski trougao jer se sastoji od TRI ULOGE: Spasilac, Progonilac i Žrtva. U Igrama se ove uloge mijenjaju, što praktično znači da svako može u nekom trenutku da se nađe u bilo kojoj od tih uloga. Kao i u pravoj drami, i u dramskom trouglu uvijek dođe do dramskog obrta.


Daćemo objašnjenje na primjeru:

Djevojka iz situirane porodice, uspješan student, lijepa, upoznala je mladića koji nije zaposlen i živi sa roditeljima s kojima se ne slaže. Zaljubili su se, započeli vezu, ona ga nagovara ga da upiše fakultetet, a njeni roditelji mu pronalaze dodatni posao da bi mogao da se osamostali. Dobro mu ide, stiče nove prijatelje na fakultetu i na poslu, njih se dvoje vole i planiraju zajednički život... Ali djevojka počinje da sumnja da se on viđa s drugim djevojkama, provjerava mu prijatelje, telefon, sve su češće svađe i ta veza puca. Djevojka je povrijeđena, smatra da je izigrana, da je ispala žrtva mladića koji je nikada nije volio...

U ovom primjeru možemo uočiti da je djevojka u vezu ušla kao Spasilac (realno, mladiću nije potreban spasilac jer je sam odgovoran za svoj život i ima kapacitete da sam donosi odluke). Nakon određenog vremena ona postaje njegov Progonilac, da bi poslije dramskog obrta, kada je mladić raskinuo vezu, postala Žrtva.
Ovdje se ne radi o pravim spasiocima, progoniocima i žrtvama, nego o ulogama koje su u određenom momentu uzete. U dramskom trouglu igrači su nesvjesni svojih obrazaca ponašanja, kreću se po ulogama i uvijek su iznenađeni kada se nađu u drugoj/suprotnoj ulozi.
Psihološka dobit svake Igre je potvrda nekog skriptnog uvjerenja. U ovom slučaju djevojka je potvrdila nesvjesno uvjerenje da nije vrijedna ljubavi.


Pokušajte na svakodnevnom nivou posmatrati i analizirati sebe i ljude oko sebe; da li lako ulazite u uloge?

Kad vam neko zatraži savjet, ulazite li u ulogu Spasioca, a možda pretjerate sa savjetima pa postanete Progonilac? Ako vas drugi ne posluša, osjećate li se kao Žrtva?

Ne brinite, iz uloga se može izaći, ali ih je neophodno prvo uvidjet i priznatii.


TAteorija
<< 10/2018 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Drugi dio života kod pametnog čovjeka sastoji se u oslobađanju od ludosti, predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dijela života. (A.P.Čehov)

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
2294

Powered by Blogger.ba