TAteorija

Ovdje možete čitati o psihologiji, književnosti, jeziku, komunikaciji, obrazovanju...


23.05.2019.

Reći NE i sačuvati vlastito DA

Jedna od najvažnijih vještina komunikacije je da naučimo reći POZITIVNO NE.

Svakog dana se nađemo u situacijama kada treba da kažemo NE ljudima od kojih zavisimo, ili do kojih nam je stalo, ili čak samima sebi. Postoji opravdana potreba da to uradimo na odgovarajući način: ne odustajući od svojih vrijednosti a pri tome ne kvareći ni odnos sa drugima.

NE je jako moćna riječ, neophodna u svakodnevnom životu. Mnogima je teška za izgovoriti. To je takođe riječ koja može da bude itekako destruktivna.
Najčešće se koristi u krajnostima: kao napad, ugađanje ili izbjegavanje. Nijedan od ovih načina nije dobar. Rješenje je, kako savjetuje antropolog i posrednik u konfiktima, Vilijam Juri*, pozitivno NE.

Reći NE znači, prije svega, reći DA sebi i zaštiti ono što je nama važno.
Suština pozitivnog NE je poštovanje.
Ovo zahtijeva da s drugima ulazimo u konstruktivnu konfrotaciju s poštovanjem. Poštujemo sebe i ono što je nama važno, a dok se suprotstavljamo ne zaboravljamo na poštovanje drugoga.

Kod izražavanja pozitivnog NE treba da budemo svjesni vlastitih vrijednosti za koje se zalažemo i kojima kažemo DA. To nam daje moć da kažemo NE zahtjevu drugog.
Kada nam je stalo do ODNOSA pozvaćemo drugog da postignemo dogovor.
Na primjer, teško nam je reći NE šefu koji traži od nas da radimo vikendima. Šta bi bilo rješenje? Kako to reći da bismo zaštitili svoje vrijednosti i sačuvali odnos od kojeg zavisimo? Npr: Šefe, imam porodicu i djecu koju s kojima želim provoditi više vremena. Ne odgovara mi da radim vikendom, čak ni za novčanu nadoknadu. Sve svoje zadatke i obaveze mogu i dalje jednako dobro da obavljam, ali u toku radnog vremena.

Ako naučimo pravilno da koristimo NE, ova jedna ''mala'' riječ u stanju je da u potpunosti promijeni naše živote nabolje.

*Vilijam Juri ''Moć pozitivnog NE'' (Psihopolis, Novi Sad, 2013)

TAteorija
<< 05/2019 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Drugi dio života kod pametnog čovjeka sastoji se u oslobađanju od ludosti, predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dijela života. (A.P.Čehov)

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
3997

Powered by Blogger.ba